xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Det danske stråle­beskyttelses­system er blevet vurderet af internationale eksperter

Danmark har den sidste halvanden uge haft besøg af 14 internationale eksperter i strålebeskyttelse udsendt af det det Internationale Atomenergiagentur. Besøget har udgjort rammen for en vurdering af Danmarks strålebeskyttelsessystem.

10 SEP 2021

IRRS-missioner (Integrated Regulatory Review Service) skal gennemføres i alle EU-medlemsstater med baggrund i direktivkrav. Missionerne varetages af det internationale Atomenergiagentur (IAEA) på vegne af EU. 

Ved den netop afsluttede mission er den danske myndighedsfunktion og det tilhørende regelværk på strålebeskyttelsesområdet blevet vurderet i forhold til IAEA’s standarder. Målet er at styrke og forbedre de juridiske rammer for brug af ioniserende stråling og for at understøtte en fortsat udvikling af myndighedsfunktionen på strålebeskyttelsesområdet. 

“Det er selvfølgelig med en vis spænding, at man lægger sit arbejde frem til gennemsyn, men det har været en positiv og lærerig proces at være igennem en IRRS-mission, og vi vil bruge resultaterne i vores fremtidige arbejde med strålebeskyttelse i Danmark” fortæller Mette Øhlenschlæger, enhedschef i Strålebeskyttelsesenheden i Sundhedsstyrelsen.

Forud for missionen er der udført omfattende forberedelser, herunder en dybdegående selvevaluering, som har dannet grundlag for missionen og besøget. 

IRRS-missionen blev ledet af Patrick Majerus, chef for strålebeskyttelsesmyndigheden i Luxembourg. I løbet af de 10 dage missionen løb, blev der gennemført interviews ligesom IRRS-teamet deltog ved en række tilsyn hos virksomheder, der anvender eller håndterer strålekilder. 

Danmark forventes at modtage IAEA’s endelige rapport inden for de næste tre måneder.

IAEA har udsendt en pressemeddelelse med de foreløbige resultater fra IRRS-missionen i Danmark:

IAEA Mission Says Denmark Is Committed to a High Level of Safety, Sees Areas for Further Enhancement | IAEA