xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Vurderings­redskab til mennesker med demens fås nu på dansk

Det er nu muligt for kommuner og private leverandører på ældreområdet at anvende den danske udgave af NPI-NH, der indgår som et centralt element i BPSD-modellen.

22 JAN 2020

NPI-NH (Neuropsychiatric Inventory – Nursing Home Version) er et observations- og vurderingsredskab udviklet til at vurdere et bredt spektrum af adfærdsmæssige og psykiske symptomer, der ses ved demens. Redskabet har hidtil kun været tilgængeligt på engelsk, men nu er det også muligt at downloade en dansk udgave. 

”Vi er glade for, at det nu er muligt for de danske kommuner og private leverandører på ældreområdet at bruge NPI-NH skalaen i deres daglige arbejde. Vi håber, at det kan hjælpe personalet med i endnu højere grad at identificere eventuelle adfærdsmæssige og psykiske symptomer ved demens og målrette og planlægge den daglige pleje og omsorg herefter,” siger sektionsleder Sara Louise Friis Rose. 

Fra januar 2017 til maj 2018 afprøvede Sundhedsstyrelsen BPSD-modellen, herunder brugen af NPI-NH skalaen i plejen og omsorgen af mennesker med demens i samarbejde med 24 plejecentre fra fem danske kommuner. BPSD-modellen er en metode til at målrette arbejdet med adfærdsmæssige og psykiske symptomer hos beboere med demens. 

Evalueringen viste, at NPI-NH var et relevant redskab i arbejdet med den daglige pleje og omsorg af mennesker med demens; både i forhold til at identificere og til at få et fælles sprog om de adfærdsmæssige og psykiske symptomer på demens. Redskabet kan samtidig bruges til at målrette indsatsen for at mindske symptomerne og øge trivsel og velbefindende hos mennesker med demens.

Få adgang til NPI-NH på Nationalt Videnscenter for Demens’ hjemmeside 

Læs mere om BPSD-metoden og vurderingsredskabet her