xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Tilbud om pneumokokvaccination til særlige risikogrupper

I sit nyeste nummer gennemgår Månedsbladet Rationel Farmakoterapi baggrunden for valget af den 23-valente polysakkaridvaccine til brug i tilbuddet om gratis pneumokokvaccination til udvalgte risikogrupper i forbindelse med COVID-19.

22 APR 2020

En række persongrupper med øget risiko for at udvikle alvorlig pneumokok-infektion kan fra den 22. april 2020 blive gratis vaccineret med 23-valent polysakkaridvaccine. Tilbuddet gives for at beskytte personer i særlig risiko mod alvorlig pneumokok-infektion oven i en forhøjet risiko for et alvorligt COVID-19 forløb.

Infektion med pneumokokker er en hyppig årsag til lungebetændelse hos voksne og kan føre til invasiv pneumokoksygdom, der kan give fx blodforgiftning og/eller meningitis. Der findes to pneumokokvacciner, som er godkendt til brug til voksne. Den 13-valent konjugeret vaccine som bruges i det danske børnevaccinationsprogram og en 23-valent polysakkaridvaccine.

En stor tilslutningen til børnevaccinationsprogrammet har resulteret i, at bærertilstanden med de 13 pneumokoktyper i den 13-valente konjugerede vaccine er mindsket hos børn. Som en afledt effekt cirkulerer disse 13 typer også mindre i den generelle befolkning og medfører mindre sygdom.

”Det er i højere grad andre pneumokoktyper end dem, der er dækket af børnevaccinationsprogrammet, der nu forårsager invasiv pneumokoksygdom. Derfor er den 23-valente polysakkaridvaccine valgt til det nye vaccinationsprogram. Det vil give den bredest mulige dækning mod de pneumokoktyper, som cirkulerer i befolkningen. Dermed vil man opnå en større forebyggende effekt over for invasiv pneumokoksygdom”, siger overlæge i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg.

Månedsbladet bringer desuden information til læger i almen praksis om tolkning af resultater af PCR test for COVID-19.

Læs artiklerne i Månedsbladet Rationel Farmakoterapi nr. 6, 2020

Tilbud om pneumokokvaccination til særlige risikogrupper

Information om PCR test for COVID-19 til almen praksis