xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Nye vejledninger om anvendelse og registrering af tvang i høring

Sundhedsstyrelsen har revideret to vejledninger for henholdsvis anvendelse og registrering af tvang i psykiatrien. Vejledningerne er opdateret på baggrund af ændringer i psykiatriloven, men indeholder også nogle præciseringer, blandt andet om brugen af fastholdelse.

28 JAN 2020

Tvang berører nogle af de mest grundlæggende individuelle menneskerettigheder, frihed og selvbestemmelse.

Grundloven slår fast, at frihedsberøvelse kun må ske med hjemmel i lov, og det er den bestemmelse, der ligger til grund for psykiatrilovens særlige regler om frihedsberøvelse. Tvang er et meget alvorligt indgreb i retten til selvbestemmelse, og derfor er der strenge betingelser, som skal være opfyldt før man kan iværksætte tvangsindgreb.

Tvang kan være en nødvendig foranstaltning i forhold til mennesker med svær psykisk sygdom, som har en svært forstyrret virkelighedsopfattelse. Tvang må kun anvendes, når en manglende indsats vil være til fare for patienten selv eller for dennes omgivelser, og når psykiatrilovens øvrige bestemmelser også er opfyldt.

De nye vejledninger beskriver de regler, som skal følges, hvis det bliver nødvendigt at anvende tvang over for patienten, fx brug af fastholdelse eller bæltefikseringer. De beskriver også, hvordan tvangsindgreb skal registreres.

”Det er væsentligt for os, at vejledningerne er forståelige og brugbare for personalet, så det er tydeligt og præcist, hvornår tvang kan benyttes, men også hvad man skal gøre, for at det sker så skånsomt som muligt, og så vidt muligt i overensstemmelse med patientens ønsker. Vejledningerne sendes i en kort høring og vi ser frem til at modtage høringssvar”, siger Helene Bilsted Probst, centerchef i Center for Planlægning i Sundhedsstyrelsen.

Opdateringen af vejledningerne for brug af tvang på de psykiatriske afdelinger sker blandt andet på grund af en række lovændringer på området, som trådte i kraft sidste år. De drejer sig om en øget brug af udskrivningsaftaler og koordinationsplaner, samt ophør af tvungen opfølgning efter udskrivning, som udgår. Derudover har vi fundet anledning til at præcisere brugen af fastholdelser.

Vejledningerne præciserer de relevante bestemmelser i psykiatriloven og dertilhørende bekendtgørelser. 

Vejledningerne er i høring til og med d. 24. februar 2020 kl. 12:00, og kan ses på høringsportalen.