xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Hvordan skiftes patienter med type 2 diabetes mellem forskellige former for insulin?

Denne måneds artikel i Rationel Farmakoterapi handler om, hvordan man kan skifte mellem basalinsuliner hos patienter med type 2-diabetes. Et skift kan være relevant af fx kliniske eller økonomiske årsager og ved restordresituationer.

16 MAR 2020

I starten af 2019 anbefalede Sundhedsstyrelsen, at det rationelle førstevalg af basalinsulin var Semglee. Det gjorde vi, fordi prisen for Semglee dengang var op til 24 % billigere end for de øvrige præparater med glargin 100 IE/ml. I dag er Semglee fortsat det rationelle førstevalg, men nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at det i 2019 kun blev valgt som opstartsbehandling til knap hver tiende person med type 2-diabetes med behov for basalinsulin. 

Opgørelsen fra Sundhedsdatastyrelsen viser derudover, at ca. halvdelen af patienter med type 2-diabetes startes direkte op med enten Tresiba eller Toujeo, selvom de to produkter i udgangspunktet bør være forbeholdt patienter med øget risiko for lavt blodsukker (hypoglykæmi), fordi prisen er højere end Semglee.

”Det er vores vurdering, at flere personer bør have omlagt deres nuværende basalinsulin behandling, og at behandlingen alt for sjældent starter med det mest rationelle valg. Personer i behandling med et dyrere produkt, fx Lantus eller Abasaglar KwikPen, bør omlægges til det biosimilære Semglee. På samme måde bør flere af de personer, som direkte er sat i behandling med Tresiba eller Toujeo, omlægges til Semglee, med mindre der er særlige grunde til, at netop ét af de to er valgt”, siger overlæge Marie Louise Schougaard Christiansen fra IRF i Sundhedsstyrelsen.

Vi har tidligere ikke anbefalet, at patienter, der var velbehandlede på enten Tresiba eller Toujeo, skulle skifte til Semglee. Det gør vi nu, fordi den nye tal indikerer, at disse to præparater ikke bliver forbeholdt personer med særlig risiko for lavt blodsukker, og at der er store prisforskelle mellem produkterne.

Medicintilskudsnævnet understøtter med deres nye forslag til ændringer vores anbefalinger. Nævnet foreslår, at Semglee er det eneste basalinsulin, der bevarer generelt tilskud (høringsfrist 15. marts 2020).

Månedsbladet Rationel Farmakoterapi 3, 2020

Se desuden

Udgifterne til insulin er høje, men der er penge at spare, nyhed fra Sundhedsstyrelsen, 23. januar 2019

Høring om Medicintilskudsnævnets forslag til tilskudsstatus for insuliner, nyhed fra Lægemiddelstyrelsen, 12. december 2019