xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Hvordan skaber vi mere lighed i sundhed?

Kom med til konference den 30. april, hvor Sundhedsstyrelsen sætter fokus på, hvordan vi kan mindske social ulighed i sundhed. Samtidig udgiver vi en helt ny rapport på området.

29 JAN 2020

Ulighed i sundhed er stadig et stort problem i Danmark og et højt prioriteret område for regeringen. På en række områder går det den forkerte vej. Sociale faktorer som uddannelse, beskæftigelse og indkomst har stor betydning for, hvor langt og sundt et liv vi lever, og dele af vores samfund oplever mere sygdom, kommer sig dårligere efter deres behandling og dør i en tidligere alder end andre.

Men hvad kan vi gøre ved det? Hvilke faktorer er de vigtigste? Hvor skal vi sætte ind for at få mest mulig lighed i sundhed? Og hvordan kan vi indhente de tabte leveår? Det er nogle af de spørgsmål, der er i fokus på konferencen den 30. april 2020.

”Lighed i sundhed er et grundlæggende princip i både forebyggelsesarbejdet og sundhedsvæsenet i Danmark. Men vi ser desværre, at mange af vores indsatser ikke får bugt med uligheden, og på en række områder er det tydeligt, at socialt stærke får mest ud af indsatserne, mens vi taber de mindre stærke. Risikofaktorer som rygning, overvægt og fysisk inaktivitet er ulige fordelt og giver en lang række sygdomme, som oftere rammer personer med kortere uddannelse, siger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, og fortsætter:

”Samtidig ser vi, at der er stor ulighed i, hvem der navigerer bedst i det specialiserede og centraliserede sundhedsvæsen, vi har skabt, og dermed høster gevinsterne af hurtig udredning og bedre behandling”, siger Søren Brostrøm, der samtidig understreger, at ulighed i sundhed er en mangeårig strategisk prioritet for Sundhedsstyrelsen, hvis mission er ’Sundhed for alle’.

Ny rapport giver status på uligheden


På konferencen lancerer Sundhedsstyrelsen en helt ny rapport, der giver et samlet overblik over og status på social ulighed på en lang række sundheds- og sygdomsområder i Danmark. Rapporten skal hjælpe myndigheder og organisationer med at sætte endnu større fokus på social ulighed.

Herudover vil der være oplæg fra professor David Taylor-Robinson fra Liverpool Universitet, der forsker i social ulighed i børns sundhed. Han vil på konference give et bud på, hvad der skal til for at skabe mere lighed i sundhed generelt og specifikt hvorfor det er afgørende at sætte ind i forhold til børns levevilkår. Efterfølgende vil professor og forskningsleder Pernille Tanggard Andersen gå i dialog med David Taylor-Robinson om, hvad det danske velfærdssamfund kan gøre ved social ulighed i sundhed.

”Alle sektorer skal i spil, hvis vi for alvor vil skabe mere lighed i sundhed. Sundhedsvæsenet kan kun løse en del af uligheden. På konferencen vil vi derfor bede både kommuner og regioner om at give deres bud på, hvad de kan bidrage med til at bekæmpe ulighed i sundhed.” siger Søren Brostrøm.

En række af de væsentlige indsatsområder vil blive udfoldet i seks parallelsessioner, hvor forskere og praktikere dykker længere ned i viden og handling. Vi stiller skarpt på:

  • Svangreomsorg og de første 1000 dage
  • Børns udvikling og sundhed
  • Arbejdspladsen som miljø til bedre sundhed
  • Sundhed til borgere med psykisk sygdom
  • Ulighed i mødet med sundhedssystemet
  • Kvalitet i kommunernes sundhedsfremme og forebyggelse 

 

Praktisk Information

Konferencen bliver holdt på Tivoli Hotel, Arni Magnussonsgade 2, København V.

Programmet starter kl. 9.30 og slutter kl. 16. Der vil være morgenmad og frokost.

Der er plads til 300, og tilmelding er efter først-til-mølle-princippet. Der er deltagergebyr på 625 kr.

Når konferenceprogrammet er endeligt, vil det blive sendt til alle tilmeldte og der vil være mulighed for at melde sig på session.

Konferencen er for politikere, ledere og medarbejdere på tværs af forskellige myndigheder, organisationer og sektorer.

Tilmeld dig her