xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Vær opmærksom på brug af medicin til gravide

Månedsbladet Rationel Farmakoterapi sætter denne gang fokus på gravide og lægemidler.

19 AUG 2019

Bladet beskriver flere af de hyppigste sygdomme blandt gravide, fx infektioner, astma, allergi og smertetilstande. Derudover er der omtale af behandlingen af lavt stofskifte og depression og af hyppige lidelser som kvalme og hæmorider. 

To ud af tre gravide i Danmark får mindst ét receptpligtigt lægemiddel i løbet af deres graviditet. Der er primært tale om antibiotika, smertestillende medicin og lægemidler mod lavt stofskifte. Desuden er det ofte lægemidler mod kvalme, halsbrand og sure opstød (refluks) samt hæmorider, der bliver udskrevet. 

Når gravide bruger lægemidler, bliver både den gravide og fosteret påvirket. Derfor er det vigtigt at tale med lægen om sit medicinforbrug, hvis man har en kronisk sygdom og gerne vil være gravid: 

”Gravide med kroniske lidelser bør generelt forsøge at planlægge deres graviditet for at sikre, at deres kroniske sygdom er optimalt medicinsk behandlet før deres graviditet. Lægen bør desuden diskutere med den gravide, om der er alternativer til medicin, men det er samtidig vigtigt, at uberettiget frygt hos patienten ikke fører til underbehandling”, siger overlæge i Sundhedsstyrelsen Marie Louise Schougaard Christiansen.

Hvis den gravide får udskrevet medicin, bør det primært være de lægemidler, der er størst erfaring med under graviditet. Den lavest mulige effektive dosis bør anvendes, og hvis muligt bør behandling med ét stof (monoterapi) vælges. 

Artiklerne giver også eksempler på nogle af de få tidspunkter, hvor specifik medicin giver så stor risiko for fosterskade, at den gravide bør vurderes af en specialist.  

Læs artiklen i Månedsblad for Rationel Farmakoterapi nr. 6, 2019: Hyppige farmakologiske problemstillinger i svangerskabet