xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Vær med til at spotte type 2-diabetes

"Godt spottet" hedder en ny informationsindsats, som bliver lanceret i dag. Indsatsen sætter fokus på opsporing af type 2-diabetes og er rettet mod personale i socialpsykiatrien, distriktspsykiatrien, i hjemmeplejen og i hjemmesygeplejen.

13 NOV 2019

Type 2-diabetes er en af de kroniske sygdomme, som flest danskere får, og mange ved ikke selv, at de har sygdommen. Det skal ”Godt spottet” forsøge at rette op på. Indsatsen skal skærpe opmærksomheden omkring symptomer på type 2-diabetes og få personalet til at reagere, hvis de har mistanke om sygdommen. 

”Vi regner med, at ca. 60.000 har type 2-diabetes uden at vide det. Vi ser samtidig en ulighed i forhold til, hvem der får sygdommen. Fx har borgere i psykiatrien en højere risiko for type 2-diabetes end resten af befolkningen. Det skyldes bl.a., at nogle får medicin, der øger risikoen for overvægt, som igen øger risikoen for type 2-diabetes. Samtidig kan det at have en psykisk lidelse betyde, at det kan være svært også at være opmærksom på tegn på type 2-diabetes,” siger enhedschef Niels Sandø fra Sundhedsstyrelsen. 

Tidlig opsporing kan bremse udviklingen af komplikationer 

Hvis type 2-diabetes ikke opdages, kan det medføre skader på øjne, nyrer, nerver, hjerte og blodkar. Modsat kan tidlig opsporing og en god behandling mindske risikoen for komplikationer og gøre det muligt at leve et godt liv med diabetes. 

I dag har en del borgere, som får konstateret type 2-diabetes, allerede udviklet komplikationer i større eller mindre grad. Derfor er det vigtigt, at type 2-diabetes opspores så tidligt som muligt. Både personale, som har en sundhedsfaglig uddannelse, og dem med en anden faglig uddannelse kan spille en rolle i opsporingen ved at være opmærksomme på symptomer og risikofaktorer og handle på en mistanke. 

”Er der tegn på type 2-diabetes hos en borger, er det godt med helt klare aftaler om, hvilken sundhedsfaglig kollega, man kan vende sine observationer med. Det kan fx være en sygeplejerske med særlig viden om diabetes. Hvis man vurderer, at der kan være tale om type 2-diabetes, bør borgeren se sin praktiserende læge for at blive undersøgt nærmere,” siger Niels Sandø. 

Informationsindsatsen lanceres på World Diabetes Day den 14. november 2019. Materialer kan findes på Sundhedsstyrelsens hjemmeside eller bestilles hos Rosendahls boghandel. 

Læs mere om informationsindsatsen

Informationsindsatsen om tidlig opsporing af type 2-diabetes er en del af den nationale diabeteshandlingsplan fra 2017.