xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Pas godt på underlivet

Blandt kvinder over 60 er blærebetændelse en hyppig sygdom. Det skal årets nationale antibiotikakampagne gøre noget ved. ”Antibiotika med omtanke” har fokus på at forebygge blærebetændelse - og derved undgå at bruge antibiotika, med mindre det er nødvendigt. Kampagnen bliver lanceret i dag på den europæiske antibiotikadag.

18 NOV 2019

Behandling af urinvejsinfektioner er et af de områder, hvor der bliver brugt mest antibiotika i dag i almen praksis. Derfor handler ”Antibiotika med omtanke” om, hvad man kan gøre for at forebygge blærebetændelse.

”Kampagnen indeholder både meget konkrete råd om, hvad man selv kan gøre for at forebygge, at man får blærebetændelse og mere generel viden. Hos kvinder kan de forandringer, der kommer i forbindelse med overgangsalderen gøre, at slimhinden i urinrøret blive mere tør og tynd, og dermed mere modtagelig for bakterier. Et af rådene er at drikke rigeligt med væske i løbet af dagen, fordi det kan være med til, at bakterierne bliver skyllet ud”, siger afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen Asja Kunøe. 

Et andet hovedbudskab i kampagnen er, at hvis man har symptomer på blærebetændelse, skal man tage kontakt til sin læge og blive undersøgt. Men selv om man har symptomer, er det ikke altid, at antibiotika er nødvendigt. 

”Kampagnen er en del af vores samlede indsats for at forebygge unødig brug af antibiotika, og på den måde nedsætte risikoen for at bakterier bliver resistente over for antibiotika. Vi vil jo gerne beholde antibiotika som en effektiv behandling mod infektioner, også i fremtiden”, siger Asja Kunøe.

”Antibiotika med omtanke” består af flere elementer, herunder plakater og foldere, som kan bruges af praktiserende læger og på apoteker, samt korte film, som kan køre på skærme på apoteker og i ambulatorier m.v. Og samtidig har kampagnen sin egen Facebook-side, hvor borgere kan hente information om både blærebetændelse og brug af antibiotika.

Bag kampagnen står Sundheds- og Ældreministeriet sammen med Det Nationale Antibiotikaråd, som Sundhedsstyrelsen er en del af.

Se kampagnen på antibiotikaellerej.dk