xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Ny vejledning til røntgenfirmaer

Sundhedsstyrelsen sender i dag en ny vejledning om brug af strålingsgeneratorer i høring. Vejledningen udspringer af ny lovgivning på strålebeskyttelsesområdet og formålet er at gøre reglerne nemmere at forstå og anvende korrekt.

16 SEP 2019

Vejledningen er rettet mod virksomheder, der installerer og servicerer strålingsgeneratorer i Danmark, ofte omtalt som røntgenfirmaer.

”Med den nye lovgivning på strålebeskyttelsesområdet er der sket nogle ændringer i reglerne for brug af strålingsgeneratorer. Brug af strålingsgeneratorer dækker også over en række særlige opgaver, bl.a. fremstilling, installation, eftersyn og kontroller, som udføres af røntgenfirmaer. Vi har nu fået en vejledning, der specifikt henvender sig til de virksomheder og giver anvisninger til, hvordan reglerne kan administreres i virksomhederne”, forklarer Hanne Waltenburg, der er sektionsleder i Strålebeskyttelse.

Vejledningen beskriver de elementer, der indgår i brug af en strålingsgenerator, og giver anvisninger til, hvordan virksomhederne skal forholde sig til de nye regler for bl.a. tilladelse og underretning.

Vejledningen handler desuden om krav til de ”særlige kompetencepersoner”, som blev indført med de nye bekendtgørelser på strålebeskyttelsesområdet i 2018.

Vejledningen, der nu sendes i høring, er den første vejledning fra Sundhedsstyrelsen, der specifikt henvender sig til røntgenfirmaer. 

Vejledningen er i høring frem til den 14. oktober 2019 kl. 12.00.

Læs mere på Høringsportalen