xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Ny vejledning om røntgenoptagelser hos tandlæger

Sundhedsstyrelsen udgiver en ny vejledning om anvendelse af røntgen til intraorale røntgenoptagelser hos tandlæger. Intraorale optagelser er små røntgenbilleder af tænder og kæber, som er den type af røntgenundersøgelse, de fleste danskere får foretaget hos tandlægen.

03 DEC 2019

”Vejledningen er en guide til tandlægerne om, hvordan de lever op til kravene i lovgivningen på strålebeskyttelsesområdet. Den behandler emner som kontroller, eftersyn, kvalitetssikring og afskærmning, hvor vi har gjort de forudsætninger, der ligger til grund for vores anbefalinger om afskærmning, mere tydelige” forklarer Hanne Waltenburg, der er sektionsleder i Strålebeskyttelse.

”I forhold til konstanskontroller indeholder vejledningen bilag med forslag til instrukser. Instrukserne er blevet præciseret, og det er hensigten, at de skal være lettere at følge. Det er desuden tanken, at tandlægerne direkte kan bruge bilagene som instrukser på klinikken. Bilagene erstatter de tidligere separate vejledninger om konstanskontrol ved intraorale optagelser” bemærker Hanne Waltenburg.

Vejledningen er udarbejdet på baggrund af ny lovgivning på strålebeskyttelsesområdet fra 2018 med opdateringer fra de reviderede bekendtgørelser fra juli 2019. Vejledningen skal bidrage til, at reglerne bliver forstået og anvendt korrekt.

Det er første gang Sundhedsstyrelsen laver en vejledning, der samlet dækker anvendelse af røntgenapparater til intraorale optagelser.

Intraorale røntgenoptagelser - anvendelse af røntgenstråling i odontologisk praksis