xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Ny vejledning om åbne radioaktive kilder

Sundhedsstyrelsen sender en ny vejledning om brug af åbne radioaktive kilder i høring. Vejledningen udspringer af ny lovgivning på strålebeskyttelsesområdet, og formålet er at gøre det nemmere at forstå og leve op til de nye regler.

25 NOV 2019

En åben radioaktiv kilde er en kilde med radioaktivt stof i form af gas, aerosol, væske eller fast stof, der ikke er kapslet ind. Og hvor man kan komme i kontakt med stoffet og sprede det, når man bruger det.

Vejledningen er primært rettet mod virksomheder, der bruger åbne radioaktive kilder til ikke-medicinske formål i Danmark, f.eks. inden for forskning, i industrien eller i miljømæssige sammenhænge. Det er for eksempel universiteter og højere læreanstalter, der bruger åbne radioaktive kilder til forskning, udvikling og undervisning og virksomheder, som udvikler og producerer radioaktive lægemidler eller forsker i biomedicin.

Dele af vejledningen kan også være relevant inden for andre områder – det kan være indretning af laboratorier, affaldsbehandling og strålebeskyttelse for personer, der arbejder med åbne radioaktive kilder.

”Vejledningen indeholder anvisninger til, hvordan virksomheder kan efterleve de nye regler, blandt andet hvad angår tilladelse og underretning og behandling af affald. Den beskriver også kravene til de ”særlige kompetencepersoner” og til udarbejdelsen af sikkerhedsvurderinger, som blev indført med den nye lovgivning på strålebeskyttelsesområdet”, forklarer Haraldur Hannesson, der er sektionsleder i Strålebeskyttelse.

Vejledningen vil erstatte Sundhedsstyrelsens vejledning om strålebeskyttelse ved arbejde med åbne radioaktive kilder fra 2005.

Se vejledningen på høringsportalen