xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Ny rapport sammenligner modeller for tildeling af KBU

Ny rapport fra VIVE sammenligner den nuværende lodtrækningsmodel for tildeling af kliniske basisforløb til læger med fire andre matematiske modeller. Ingen af modellerne kan udpeges som den mest optimale.

21 AUG 2019

Når medicinstuderende og læger skal tildeles et klinisk basisuddannelsesforløb efter lægeuddannelsen på universitetet, sker det i dag via en lodtrækning. Alle tilmeldte modtager et tilfældigt nummer og vælger derefter i rækkefølge et forløb, der er sammensat af to gange 6 måneders klinisk ansættelse. 

”Der har været et ønske om at ændre den nuværende lodtrækningsmodel til en anden fordelingsmetode med en matematisk match-optimerende algoritme. Forventningen er, at denne metode kan give et mere tilfredsstillende resultat med en optimal fordeling.,” siger  overlæge Susanne Vinter Nielsen  fra Sundhedsstyrelsen. 

Sundhedsstyrelsen har på baggrund af en anbefaling fra den tidligere regerings Lægedækningsudvalg bedt VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd - om at analysere i alt 5 modeller for tildeling af KBU-forløb inklusiv de nævnte.  

Modeller vurderes på tre parametre

Rapportens resultater er baseret på fokusgruppeinterview med relevante aktører samt en litteraturgennemgang af de fem modeller vurderet ud fra følgende tre forhold: 1) strategisikkerhed, 2) efficiens og 3) om modellen er fair.  

  1. en model er strategisikker, når det ikke er muligt at få tildelt en højere prioritet ved at afgive usande prioriteringer af KBU-forløb.
  2. en model er efficient, når der ikke er nogen anden model, der kan producere en fordeling af sandsynligheder, som vil gøre mindst én læge mere tilfreds uden at forværre tilfredsheden for en anden læge.
  3. en model er fair, hvis den er misundelsesfri og samtidig giver lige behandling af ligestillede. 

Analysen viser, at det ikke er muligt entydigt at udpege den mest optimale fordelingsmodel, da ingen af modellerne opfylder alle tre udvalgte kvalitetsparametre.

Den nuværende fordelingsmetode er fair

Informanterne, der medvirker i analysen, beskriver, at den nuværende lodtrækningsmodel opleves som fair, fordi alle, der er tilmeldt KBU-forløb, har lige store chancer for at få et lavt eller højt lodtrækningsnummer. De oplever det også som positivt, at alle kan følge med i processen undervejs på basislaege.dk. 

Derudover er det i følge informanterne en fordel, at det ikke er muligt at tænke strategisk og dermed optimere egne ønsker til et givent KBU-forløb ved at afgive ikke sande prioriteringer af KBU-forløbene. En væsentlig ulempe ved den nuværende model er dog, at antallet af KBU-forløb, der kan vælges mellem, er meget ulige fordelt mellem dem med lave og høje lodtræknings-numre.

Analysen giver ikke et entydigt svar på om en matematisk match-optimerende metode vil opveje ulemperne ved den nuværende metode. Informanterne ser det som positivt, at alle har lige gode muligheder for at tilkendegive, hvilke forløb de ønsker, samt at forløb uden for universitetsbyerne formentlig vil blive fordelt mere hensigtsmæssigt i forhold til lægernes ønsker. Men ulemperne ved den matematiske model er, at resultatet af fordelingen ikke er synligt for den enkelte og derfor kan være svær at gennemskue. Derudover skal alle forløb prioriteres af alle tilmeldte, og den enkelte kan derfor foretage strategiske valg, i stedet for prioriteringer ud fra egentlige ønsker om uddannelsessted.   

”Vi vil nu drøfte resultaterne fra rapporten i det Nationale Råd for Lægers Videreuddannelse for at få afklaret rådsmedlemmernes forskellige vurderinger af behovet for at ændre tildelingsmetode”, siger Susanne Vinter Nielsen fra Sundhedsstyrelsen.

Lægerne vælger forløb på basislæge.dk, Danske Regioners web-baserede system til fordeling af forløb i den kliniske basisuddannelse.

Hele rapporten er offentliggjort på VIVE's hjemmeside og kan findes her