xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Mange ventede længe på at få undersøgt hjertets kranspulsårer i 3. og 4. kvartal 2018

Sundhedsstyrelsen har med data fra Sundhedsdatastyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed opgjort, hvor lang tid patienter ventede på at blive udredt og modtage udvalgt behandlinger på hjerteområdet i 3. og 4. kvartal 2018. I begge kvartaler har mange patienter ventet mere end 30 dage på at få foretaget en KAG, som er en røntgenundersøgelse for forsnævringer i hjertets kranspulsårer.

11 JUN 2019

I Region Hovedstaden og Region Midtjylland ventede cirka hver tredje patient mere end 30 dage på en KAG i 3. kvartal, mens det i Region Sjælland var næsten halvdelen.

Fra 3. til 4. kvartal steg andelen af patienter, der fik foretaget en KAG inden for 30 dage. For Regionerne Hovedstaden, Midtjylland og Sjælland var det dog stadig mere end hver fjerde patient, der ventede over 30 dage på at få foretaget en KAG i 4. kvartal.

Ventetiderne til åben hjertekirurgi (bypassoperation og hjerteklapoperation), har varieret i de to sidste kvartaler i 2018. For både bypassoperation og hjerteklapoperation var ventetiden dog reduceret på nationalt niveau mellem 3. og 4. kvartal. Men stadig ventede mere end hver 4. patient stadig over 30 dage på hjerteklapoperation.

Regionerne har desuden forbedret deres overholdelse af udredningsretten, så henholdsvis 77 % i 3. kvartal og 86 % af patienterne i det efterfølgende kvartal blev tilbudt udredning inden for 30 dage. Forbedringerne, der er målt i 4. kvartal, ses i alle regioner. Dermed er der sket en udligning i de regionale variationer, der tidligere er set.

Overvågning af udredning og udvalgte behandlingsforløb på hjerteområdet 4. kvartal 2018

Overvågning af udredning og udvalgte behandlingsforløb på hjerteområdet 3. kvartal 2018

Om overvågning af hjerteområdet

Sundhedsstyrelsen har siden 1. januar 2017 overvåget, om udredningsretten bliver overholdt for patienter, som er diagnosticeret med hjertesygdomme, samt hvordan ventetiderne til invasiv diagnostik og behandling for udvalgte hjertesygdomme udvikler sig. Desuden ser Sundhedsstyrelsen på, om regionerne overholder reglerne for maksimale ventetider for visse tilstande af iskæmiske hjertesygdomme.

Overvågning af hjerteområdet i 2019

På grund af overgangen til LPR3 i regionerne forventes det, at data fra 1. og 2. kvartal 2019 vil være betydeligt forsinket og forventes først offentliggjort tidligst ved udgangen af 2019.