xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Mange danskere ved ikke, de har KOL

Omkring 320.000 danskere lider af lungesygdommen KOL, men mange af dem ved det reelt ikke. Derfor skal lungekampagnen fra Sundhedsstyrelsen og Lungeforeningen få flere til at kende symptomerne på KOL og gå til lægen, hvis de gennem længere tid har oplevet dem.

28 OKT 2019

Sundhedsstyrelsen og Lungeforeningen gentager i ugerne 44 - 47 indsatsen Pust Liv. Indsatsen kulminerer på den internationale Lungedag onsdag den 20. november, hvor der er arrangementer rundt omkring i hele landet, hvor man kan få målt sin lungefunktion.

Hoste, slim fra lungerne og åndenød i mere end to måneder kan være symptomer på den kroniske lungesygdom KOL. Det er en sygdom, som årligt er årsag til mere end 3.500 dødsfald i Danmark. Det kan have stor betydning for sygdommens udvikling, hvis man reagerer tidligt på symptomerne.

”Har man symptomer, er det vigtigt at reagere og få dem undersøgt, for det er nemt at stille diagnosen, og der er gode muligheder for at blive behandlet. Derudover er der meget, man selv kan gøre for at mindske symptomerne og forbedre livskvaliteten. For eksempel at holde op med at ryge, at være fysisk aktiv og tage inhalationsmedicin. Men det er kun et rygestop, der kan bremse sygdomsudviklingen”, siger centerchef Camilla Rathcke. 

Sundhedsstyrelsen opfordrer sammen med Lungeforeningen til, at alle, der har oplevet symptomer fra lungerne gennem to måneder eller mere, går til lægen og får lavet et lungetjek. Det vil sige en lungefunktionsundersøgelse. 

Det er især vigtigt at være opmærksom på symptomerne på KOL, hvis man er ryger eller tidligere har røget, eller hvis man har arbejdet i et erhverv med meget støv, damp eller røg. 

Læs mere om indsatsen på hjemmesiden Pust liv i hverdagen 

Her er det muligt at læse og downloade materiale og film om indsatsen og at se, hvor i landet der er særlige arrangementer på den Internationale Lungedag onsdag den 20.november.

Om informationsindsatsen
Sundhedsstyrelsen og Lungeforeningen står bag den nationale indsats ”Pust liv i hverdagen”. Desuden støtter Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Danske Regioner op om kampagnen.