xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Ledere har et ansvar for at skabe sunde rammer på arbejdspladsen

I en ny kampagne opfordrer Sundhedsstyrelsen ledere på private arbejdspladser til at tage stilling til mere røgfri arbejdstid.

11 NOV 2019

8 ud af 10 ansatte på private arbejdspladser mener, at arbejdsgiveren har et ansvar for at sikre sunde rammer for deres medarbejdere i arbejdstiden. Og over halvdelen mener, at lederne har et medansvar for at sikre sunde medarbejdere. 

Det viser en ny holdningsundersøgelse, som Sundhedsstyrelsen har lavet i forbindelse med kampagnen ”Røgfri arbejdstid”. Kampagnen skal få flere ledere på private arbejdspladser til at tage stilling til at indføre røgfri arbejdstid. 

”Hver tredje offentligt ansatte i vores undersøgelse siger, at de har røgfri arbejdstid. Det er godt, men kunne være bedre. Men det er kun 9 % af de privatansatte, der har røgfri arbejdstid. Det er ikke godt nok. Arbejdsgivere og ledere i private erhverv har et betydeligt ansvar at løfte for at skabe sunde rammer for deres medarbejdere,” siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen. 

Flere røgfri miljøer fører til mindre rygning

Røgfri arbejdstid er en del af Sundhedsstyrelsens strategi for at få færre til at ryge, og vi ved, at røgfri miljøer virker. Det er dokumenteret at røgfri miljøer bidrager til at forebygge rygestart blandt unge, ligesom det mindsker risiko for tilbagefald blandt tidligere rygere og fremmer rygestop hos nuværende rygere. 

”Vi ved, at 7 ud af 10 rygere gerne vil stoppe. Røgfri arbejdstid kan være en god anledning til rygstop, og en arbejdsplads, der tager ansvar for medarbejderes sundhed kan være med til at støtte dem, der gerne vil fastholde rygestoppet. Rygning er meget sundhedsskadeligt, og det er noget, vi kan gøre noget ved. Også på arbejdspladsen” siger Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen. 

I den nye undersøgelse svarer 75 procent af alle de adspurgte, at røgfri arbejdstid vil være en god støtte for folk, der ønsker at holde op med at ryge. 74 procent af de 18-29-årige mener desuden, at røgfri arbejdstid vil kunne modvirke, at unge medarbejdere på arbejdspladsen overhovedet begynder at ryge. 

”Desværre ser vi en meget kedelig stigning i andelen af unge, der begynder at ryge. Rygere lever kortere, og bliver meget mere syge, ikke kun af kræft, men også svær hjerte/kar-sygdom og lungesygdom. Og rygning har en skæv social slagside. Vi skal særligt sætte ind over for de uge, og det er enormt positivt, hvis røgfri arbejdstid kan få færre unge til at starte med at ryge,” siger Søren Brostrøm.

Røgfri arbejdstid giver sunde virksomheder 

Private arbejdspladser, der bliver røgfri, er sunde virksomheder.  I gennemsnit har rygere otte flere sygedage om året end ikke-rygere. Ved at indføre røgfri arbejdstid kan ledere på private arbejdspladser både mindske antallet af sygedage og samtidig beskytte medarbejderne mod sundhedsskadelig tobaksforurenet luft.

Ifølge undersøgelsen mener en fjerdedel af de private ansatte, at virksomhederne sender et godt signal ved at have røgfri arbejdstid. Kun tre procent svarer, at det vil gøre det modsatte. Samtidig giver flere udtryk for, at en røgfri arbejdsplads skaber en mere ens pausekultur for alle ansatte.

Kampagnen kører fra uge 46 til 49 og henvender sig primært til ledere i mellemstore og store private virksomheder. 

Hjerteforeningen har udviklet en værktøjskasse der kan guide virksomheder igennem processen mod mere røgfri arbejdstid. 

Læs mere om kampagnen her