xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Hvilken behandling skal patienter med aldersbetinget grå stær have?

Sundhedsstyrelsen sender en opdateret national klinisk retningslinje for diagnostik og behandling af patienter med aldersbetinget grå stær i høring.

30 AUG 2019

Aldersbetinget grå stær er uklarheder i øjets linse, som kan medføre nedsat syn, dobbeltsyn eller blændingsgener. Aldersbetinget grå stær er den hyppigste årsag til blindhed, og i Danmark skønnes det, at der foretages omkring 50.000 operationer årligt. I takt med at andelen af ældre i befolkningen stiger, forventes det årlige antal af grå stær operationer også at stige.

Overordnet har retningslinjen fokus på diagnostik og behandling af patienter med aldersbetinget grå stær. Baggrunden for opdatering af retningslinjen er, at der siden den oprindelige retningslinje blev udgivet i 2013, er observeret en stigende præoperativ synsstyrke hos patienter der opereres for grå stær, samt at arbejdsgruppen vurderede, at der var kommet ny forskningsbaseret viden generelt på området.

”Vi har opdateret udvalgte anbefalinger fra den oprindelige retningslinje fra 2013. Yderligere er der, for at kunne give patienterne mulighed for at træffe et informeret valg omkring linsetype, i den opdaterede retningslinje blevet tilføjet en anbefaling vedrørende de gavnlige og skadelige effekter ved bruge af flerstyrkelinser frem for enkeltstyrkelinser”, siger formand Kristoffer Lande Andersen.

Formålet med den opdaterede retningslinje er at give vidensbaserede nationale anbefalinger for behandling af patienter med aldersbetinget grå stær.

Retningslinjen er i høring frem til den 20. september 2019 på høringsportalen