xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Hjælp til kvinder, der har urininkontinens

Sundhedsstyrelsen har sendt en opdateret national klinisk retningslinje om urininkontinens hos kvinder i høring. Retningslinjen beskriver, hvordan kvinder med forskellige former for urininkontinens, kan udredes, og hvilken behandling der er bedst.

02 DEC 2019

Urininkontinens betyder, at man har ufrivillig vandladning, for eksempel når man nyser eller løber, eller at man ikke kan nå på toilettet, når man har behov for det. Det er et almindeligt symptom, som rammer kvinder i alle aldersgrupper og kan påvirke livskvaliteten betydeligt hos den enkelte. Cirka 16 % af alle kvinder i alderen 40-60 år oplever at have disse problemer, og blandt kvinder over 75 år er det godt halvdelen, der oplever det. Det er kun hver fjerde, der har problemer med urininkontinens, som henvender sig for at få behandling, og der er desuden forskel på, hvilken behandling de får tilbudt rundt om i landet. 

Baggrunden for at opdatere retningslinjen er, at der er kommet ny viden om behandlingen siden udgivelse af retningslinjen i 2016. Det drejer sig specifikt om ny viden om effekten og komplikationerne ved at bruge to typer af medicinsk udstyr, såkaldte midturethral slynger, som indopereres som en støtte under urinrøret.  

I forbindelse med opdateringen er anbefalingen om superviseret bækkenbundstræning også blevet genbesøgt og vurderet i forhold til ny tilkommet viden på området. 

Retningslinjen er i høring frem til den 19. december 2019.

Se høringsversion af: National klinisk retningslinje om urininkontinens hos kvinder (link til høringsportalen)