xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Få råd om smerte­behandling af kronisk pancreatitis

Kronisk pancreatitis er en vedvarende betændelsestilstand i bugspytkirtlen, som kan være kompliceret at behandle. Månedsbladet rationel farmakoterapi giver læger råd til, hvordan man bedst behandler smerter forbundet med sygdommen.

28 MAJ 2019

Behandlingen af patienter med kronisk pancreatitis er ofte kompliceret af betydelige psykosociale problemstillinger og andre lidelser relateret til den kroniske pancreatitis. 

En alvorlig komplikation er kroniske smerter, og derfor har Månedsbladet Rationel Farmakoterapi denne gang fokus på den farmakologiske smertebehandling af kronisk pancreatitis. Artiklen i månedsbladet beskriver blandet andet, at det foretrukne lægemiddel til smertebehandlingen er paracetamol og at nogle patienter kan have gavn af behandling med tricykliske antidepressiva eller gabapentinoider. Behandling med opioider kan overvejes, hvis ingen af de førstnævnte virker. 

Læs artiklen i Månedsblad for Rationel Farmakoterapi nr. 4, 2019: Farmakologisk smertebehandling af kronisk pancreatitis.

Anbefalinger udgives ikke

I august 2018 sendte IRF Sundhedsstyrelsens anbefalinger om analgetisk behandling af smerter forårsaget af kronisk pancreatitis i offentlig høring. Anbefalingerne indgik i IRFs arbejde med opdateringen af den Nationale Rekommandationsliste. På baggrund af de indkomne høringssvar har vi valgt ikke at udgive anbefalingerne. 

Det skyldes, at den Nationale Rekommandationsliste er afgrænset til de sygdomme, hvor praktiserende læger iværksætter den farmakologiske behandling, og det kriterium er vi blevet klar over ikke til fulde er opfyldt i forhold til behandlingen af kronisk pancreatitis. Da farmakologisk smertebehandling ofte foregår i et samarbejde mellem specialister og praktiserende læger, har Sundhedsstyrelsen i stedet valgt at udgive en artikel i Månedsblad for Rationel Farmakoterapi om emnet.

De indkomne høringssvar kan findes på høringsportalen.

Rationel Farmakoterapi 4, 2019