xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Borgere med diabetes bør vurderes efter samme model

Kommuner kan søge om midler til at afprøve Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger om, hvordan kommunerne kan vurdere behov for rehabilitering hos borgere med diabetes og andre kroniske sygdomme.

09 JAN 2019

Når en borger får konstateret type 2-diabetes eller en anden kronisk sygdom, bliver borgeren henvist til en afklarende samtale i kommunen. Her vurderer den sundhedsprofessionelle i kommunen, hvad borgerens behov for rehabilitering er og tilrettelægger et individuelt forløb i samarbejde med borgeren. 

Kommunerne bruger i dag forskellige tilgange til at vurdere, hvilke behov for rehabilitering borgerne med diabetes har, og det skal de nye anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen ændre på. 

”Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger skal støtte sundhedsprofessionelle i kommunerne i at anvende en systematisk og ensartet tilgang til at vurdere, hvilke former for sundhedstilbud, borgeren har brug for, så de i samarbejde med den enkelte borger med diabetes eller anden kronisk sygdom kan træffe en fælles beslutning om, hvordan rehabiliteringen bedst tilpasses borgerens behov”, siger Kirsten Hansen, sektionsleder i Sundhedsstyrelsen.

Formålet med puljen er at give kommuner mulighed for at afprøve Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger til at styrke behovsvurderingen af rehabilitering. Kommunerne vil indsamle data vedrørende deres erfaringer med afprøvningen, som skal medvirke til at udvikle kvaliteten i behovsvurderingen.

I anbefalingerne bliver de overordnede principper for behovsvurdering i den afklarende samtale beskrevet. Anbefalingerne indeholder derudover en skabelon for, hvordan samtalens form og indhold kan opbygges. 

Puljen bliver udmøntet som en del af Den Nationale Diabeteshandlingsplan, som regeringen og satspuljepartierne blev enige om i efteråret 2017. Handlingsplanen indeholder i alt 12 initiativer, som skal styrke indsatsen på diabetesområdet. I alt er der afsat 8 mio. kr. til et initiativ om behovsvurdering. Heraf går 0,5 mio. kr. til, at Sundhedsstyrelsen udvikler anbefalinger for behovsvurdering i den afklarende samtale i kommunerne. Til afprøvning og implementering af anbefalingerne er der afsat 7 mio. kr. og 0,5 mio. kr. til evaluering af projekterne. 

Information om puljen, kriterierne og krav til ansøgningen og ansøgere

Anbefalinger for behovsvurdering i den afklarende samtale