xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Bedre sammenhæng i tilbud til mennesker med flere sygdomme

Fremover vil flere og flere mennesker have to eller flere sygdomme, også kaldet multisygdom. Det stiller større krav til, at tilbuddene fra sundhedsvæsenet er godt tilrettelagt. To nye rapporter viser mulige løsninger. En af løsningerne kan være at samle undersøgelserne, så patienterne kan blive udredt, behandlet og fulgt op for flere af deres sygdomme på samme dag - nogle steder også under samme tag.

22 AUG 2019

Erfaringer med de såkaldte ”sammedagsundersøgelser” bliver beskrevet i en ny rapport, som sammen med et nyt studie af national og international viden, samler erfaringerne med at organisere indsatser til mennesker med multisygdom. Rapporterne skal bruges i Sundhedsstyrelsens kommende anbefalinger på området. 

”Multisygdom er en stor udfordring for sundhedsvæsenet, fordi der er mange parter involveret i behandlingen. Det stiller meget store krav til, at der skal være sammenhæng i patientens overgange mellem afdelinger og sektorer. Derfor er der brug for mere viden på området, hvilket de to rapporter blandt andet har givet os”, siger Mette Vestergaard, chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen. 

Kun én dag ud af kalenderen

Hovedfundet i rapporten om sammedagsundersøgelser er, at selv om de bliver brugt flere steder i Danmark, er der forskel på, hvordan de bliver organiseret. Organiseringen afhænger af lokale forhold på sygehuset, for eksempel de fysiske rammer, fokus fra ledelsen, samt hvilke speciallæger der er på det pågældende sygehus. 

Rapporten viser også, at sammedagsundersøgelserne får bedst respons fra patienter, der bor langt væk fra sygehuset, samt for erhvervsaktive, der kun skal tage én dag ud af kalenderen for at passe deres behandling.

Særligt fokus på patienter med diabetes

Rapporten har desuden set på, hvordan sammedagsundersøgelser kan tilrettelægges for mennesker med diabetes. Det skyldes, at denne gruppe også kan udvikle følgesygdomme og dermed have multisygdom.

Rapporten konkluderer, at fordi mennesker med diabetes har følgesygdomme, der er relativt forudsigelige, kan deres forløb ofte planlægges som ’pakkeforløb’, hvor der er faste undersøgelser og specialister involveret, selv om der stadig skal tages udgangspunkt i den enkelte patients udfordringer. Mennesker med multisygdom, hvor sygdomskombinationerne er mindre forudsigelige, skal derimod have et mere fleksibelt indhold i deres tilbud, der kan tage højde for deres ofte meget varierende behov.

Sammenhængende patientforløb

Litteraturstudiet ’Viden om organisatoriske og patientfokuserede indsatser ved multisygdom’ har set på virkningen af sundhedsfaglige indsatser til mennesker med multisygdom nationalt og internationalt. 

Resultaterne kan give idéer til, om der er modeller for sammenhængende patientforløb fra andre lande, der også kan virke i det danske sundhedsvæsen. Modellerne kan fx bestå af skræddersyede behandlinger til den enkelte, et koordineret team af behandlere omkring den enkelte patient eller patientuddannelse. 

Rapporten peger blandt andet på, at der er behov for at afprøve nogle af modellerne, så der kan komme mere sammenhængende patientforløb på tværs af sygehus, almen praksis og kommunerne, siger Mette Vestergaard og fortsætter: "Pointen er, at hvis modellerne fungerer, så oplever patienten, at systemet fungerer, og at de sundhedspersoner, som er involveret i behandlingen ved, hvad hinanden gør".

Sundhedsstyrelsen er i gang med at udarbejde anbefalinger både for organisering af indsatser til mennesker med multisygdom og mennesker med diabetes og følgesygdomme, og rapporterne indgår således i et initiativ i Den nationale Diabeteshandlingsplan 2017-2020 og i satspuljeinitiativet ”Mere viden om multisygdom 2018-2019”.

 
Rapporten er udført af Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse i Region Hovedstaden for Sundhedsstyrelsen.