xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Ungdoms­uddannelser bakker op om alkoholkodeks

Størstedelen af landets gymnasier og erhvervsskoler har fokus på unges alkoholforbrug. De har formuleret en alkoholpolitik eller et alkoholkodeks, som tager stilling til, hvordan uddannelsen sætter rammer for alkohol.

04 OKT 2018

Størstedelen af landets gymnasier og erhvervsskoler har fokus på unges alkoholforbrug. De har formuleret en alkoholpolitik eller et alkoholkodeks, som tager stilling til, hvordan uddannelsen sætter rammer for alkohol. Det viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen, som i disse dage sætter fokus på unge og alkohol med en landsdækkende kampagne rettet til 16-20-årige.

Netop rammerne og de signaler, skolen sender til eleverne, har stor betydning for den alkoholkultur, der hersker på skolen, og som de unge bliver en del af, når de starter på en ungdomsuddannelse.

”Vi ved at rammerne har stor betydning, så det er vigtigt, at være opmærksom på, at den linje, skolen vælger i forhold til fester, introture, studieture, fredagscafeer mv., får indflydelse på unges rusmiddelkultur. Det er utroligt vigtigt, at skolen tydeligt signalerer rammerne og reglerne for alkohol. Derfor er det også meget positivt, at så mange skoler har formuleret en politik eller et kodeks, der tager stilling til alkohol”, siger chefkonsulent Stine Flod Storgaard”.

Af undersøgelsen fremgår det blandt andet, at 8 ud af 10 har en regel om, at alkohol ikke er tilladt ved introarrangementer for nye elever. Næsten lige så mange har regler om, at der ikke kan købes stærk alkohol til fester, og at eleverne ikke må møde fulde op til fester og andre arrangementer. 

Mange skoler har også taget stilling til, hvor mange gange om året, der må være arrangementer, hvor der må købes alkohol, og på ca.  halvdelen af skolerne, er alkohol ikke tilladt i forbindelse med studieture og ekskursioner.

Unge vil gerne have regler for alkohol

En stor del af de unge synes dog stadig, at der bliver drukket for meget på deres uddannelsessted. Blandt 16-20-årige synes 50 procent, at der bliver drukket for meget til fester på ungdomsuddannelser mod 49 procent i 2017. Desuden efterlyser 43 procent, at der skal være strammere regler for indtagelse af alkohol på ungdomsuddannelser, mod 38 procent i 2017. 

”Det er vigtigt, at vores ungdomsuddannelser tager ansvar og tilbyder nogle rammer og et miljø, som alle eleverne kan se sig selv i og være en del af, for alkoholforbruget blandt unge er faldende og når mange unge selv beder om strammere regler for alkohol på uddannelsen, så skal vi selvfølgelig komme det i møde”, siger Stine Flod Storgaard.

Sundhedsstyrelsen udsendte sammen med Danske Gymnasier og Danske Erhvervsskoler før sommerferien en fælles opfordring til landets gymnasier og erhvervsuddannelser om at få skabt sunde rammer for eleverne med særligt fokus på alkohol. 

Sundhedsstyrelsen sætter i oktober måned fokus på unges alkoholkultur med kampagnen ”Meget Mere Med”. Kampagnen udbreder det positive budskab om, at alkoholforbruget blandt unge falder, og at 7 ud af 10 af de 16-24-årige holder sig under lavrisikogrænsen. Men der er stadig et problem blandt unge, med en drukkultur, som opfordrer til at drikke alt for meget, når man er til fest eller går i byen. Den kultur sætter årets kampagne også fokus på.

Links

Læs mere om kampagnen 'Meget mere med'

Undersøgelse af alkoholpolitik på gymnasier og erhvervsskoler i Danmark, september 2018. Undersøgelsen er udført af Megafon for Sundhedsstyrelsen.

Undersøgelse af unges holdning til alkohol, september 2018. Undersøgelsen er udført af Megafon for Sundhedsstyrelsen

Opdateret 9. august 2019