xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Tidlige tværsektorielle indsatser skal hjælpe børn og unge med psykiske lidelser

Regionerne og kommunerne kan nu søge om midler fra en satspulje til afprøvning af en fremskudt funktion i børne- og ungdomspsykiatrien. Formålet er at sætte tidligt ind overfor børn og unge med psykiske lidelser.

23 FEB 2018

Regionerne og kommunerne kan nu søge om midler fra en satspulje til afprøvning af en fremskudt funktion i børne- og ungdomspsykiatrien. Formålet er at sætte tidligt ind overfor børn og unge med psykiske lidelser.

Flere og flere børn og unge kæmper i dag med psykisk sårbarhed og psykiske lidelser. Samtidig kan det være svært for dem at få den rette hjælp på tværs af regioner og kommuner, og der er derfor behov at sætte ind med en tidlig og tværsektoriel indsats. 

Derfor inviterer Sundhedsstyrelsen nu regioner og kommuner til at søge om midler til at afprøve en fremskudt funktion i børne- og ungdomspsykiatrien. Formålet er at give tidlig støtte til de børn og unge, som viser tegn på en psykisk lidelse, og som ikke har behov for en indsats i børne- og ungdomspsykiatrien, men for en intensiv indsats i nærmiljøet. Det kan være børn eller unge, som har lette tilfælde af spiseforstyrrelser, angst, depression eller udviser selvskadende adfærd. 

Den tidlige og nære indsats skal bidrage til at sikre, at børnene og de unge bliver udredt og behandlet på den mindst indgribende måde, og at de og deres familier bevarer tilknytningen til hverdagslivet med skole, uddannelse og arbejde.

Formålet med puljen er desuden at styrke samspillet mellem den regionale psykiatri og de kommunale indsatser. Samarbejdet mellem regioner og kommuner skal bidrage til en mere helhedsorienteret indsats, som tager udgangspunkt i evidens, og som varetages af medarbejdere fra den regionale børne- og ungepsykiatri samt kommunale medarbejdere. Satspuljen er således målrettet både regioner og kommuner, så midlerne kan anvendes begge regi. 

Udmøntningen sker som en del af satspuljeaftalen på sundhedsområdet for 2018-2021, hvor der er afsat 213,6 mio. kr. til en ansøgningspulje vedr. en fremskudt funktion i børne- og ungdomspsykiatrien. 

Læs mere om puljen her.