xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Månedsblad: Medicin har en begrænset plads i behandlingen af overvægt

Farmakologisk behandling af overvægt bør kun udgøre en mindre del af den samlede behandling af overvægt hos voksne i almen praksis. Den primære behandling bør fortsat være ikke-medicinske tiltag som ændring af kost- og motionsvaner. Det er budskabet i en ny artikel i Månedsbladet Rationel Farmakoterapi.

12 SEP 2018

Farmakologisk behandling af overvægt bør kun udgøre en mindre del af den samlede behandling af overvægt hos voksne i almen praksis. Den primære behandling bør fortsat være ikke-medicinske tiltag som ændring af kost- og motionsvaner. 

Sundhedsstyrelsen har netop opdateret Den Nationale Rekommandationsliste for farmakologisk behandling af overvægt og anbefaler fortsat kun medicinsk behandling af overvægt i særlige tilfælde. Det er budskabet i en ny artikel i Månedsbladet Rationel Farmakoterapi.

Gennemgangen af den farmakologiske behandling af overvægt i artiklen bygger på baggrundsnotatet i Den Nationale Rekommandationsliste. Her anbefales lægemidlerne, fx liraglutid og orlistat, kun i særlige tilfælde, da det er usikkert, om behandlingen er mere gavnlig end skadelig for hovedparten af patienterne. Behandling med lægemidler mod overvægt kan forsøges til personer med svær overvægt, hvor et vægttab kan medføre betydelig forbedring af vægtrelaterede symptomer, fx søvnapnø. 

”Det er vigtigt, at patienten er stærkt motiverede for behandlingen, og at der har været en samtale mellem læge og patient om den forventede, begrænsede effekt af behandling samt risikoen for bivirkninger og den betydelige pris for medicinen,” siger Simon Tarp, specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen. 

Livsstilintervention, herunder tilbud i kommuner, og muligheden for kirurgisk behandling af svær overvægt bliver også omtalt i artiklen.

Månedsbladet i pdf-version

Artiklen ”Lægemidler har begrænset plads til behandlingen af overvægt hos voksne i almen praksis”

Læs mere om overvægt her