Engelsk

Færre får klamydia, men tallet er stadig højt

Der er sket et lille fald i antallet af personer, der er blevet testet positive for klamydia. Alligevel er der kun forsigtig optimisme hos Sundhedsstyrelsen, for der er stadig rigtig mange tilfælde.

05 SEP 2018

Der er sket et lille fald i antallet af personer, der er blevet testet positive for klamydia. Alligevel er der kun forsigtig optimisme hos Sundhedsstyrelsen, for der er stadig rigtig mange tilfælde.

32.737 unge blev testet positive for klamydia i 2017. I 2016 var tallet 34.134. 

”Det er selvfølgelig positivt, at tallene er faldet en smule, men det overordnede billede er stadig, at der har været en stigning i antallet af diagnosticerede over de seneste par år,” siger fuldmægtig Cecilie Olivia Andersen fra Sundhedsstyrelsen.

Derfor sætter Sundhedsstyrelsen igen i år fokus på sikker sex og brugen af kondom i årets Kun med Kondom kampagne, der starter i dag. 

I løbet af de næste 3 uger vil kampagnen sætte fokus på ’Sandheden om sex’, hvor helt almindelige unge fortæller om deres tanker og erfaringer med sikker sex og brugen af kondom. Kommunikationen fra ung til ung skal være med til at nedbryde nogle af de flertalsmisforståelser, der findes omkring emnet og til at skabe dialog blandt de unge og få dem til at tænke over sikker sex og deres brug af kondom. Et væsentligt budskab i kampagnen er, at størstedelen af de unge faktisk foretrækker sikker sex. 

Syptomerne kan ikke altid mærkes

Det vurderes, at ca. 50.000 bliver smittet med klamydia om året, men det er ikke alle, der bliver testet for sygdommen, fordi cirka halvdelen af mænd og kvinder ikke mærker symptomerne på klamydia. Og det kan være alvorligt, da en ubehandlet klamydiainfektion i værste fald kan betyde, at en kvinde mister evnen til at blive gravid. 

”Klamydia er lumsk, for man kan ofte ikke mærke, om man selv er smittet, og man kan ikke se på andre, om de har klamydia. Det er derfor, det er så vigtigt, at man beskytter sig, når man har sex med en ny partner og bliver testet, hvis man har haft ubeskyttet sex. Det er ikke nok, at man kender hinanden på forhånd,” siger Cecilie Olivia Andersen.

Klamydia er fortsat en sygdom, som især findes blandt unge, idet 8 ud af 10 tilfælde bliver fundet blandt unge i alderen 15–29 år. Det er i den unge målgruppe under 25 år, at der er den højeste forekomst af klamydia. I 2017 var antallet af klamydiatilfælde blandt de 15-24 årige 22.317 (dvs. 68 % af alle diagnosticerede i 2017), mens antallet af klamydia tilfælde blandt de 15-29 årige var 27.776 (dvs. 85 % af alle diagnosticerede i 2017.

Læs mere om kampagnen på paspaahinanden.dk