xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Antallet af klamydiatilfælde svinger fra kommune til kommune

En ny opgørelse fra Sundhedsstyrelsen viser, at antallet af nye klamydiatilfælde svinger stort mellem de enkelte kommuner.

06 SEP 2018

En ny opgørelse fra Sundhedsstyrelsen viser, at antallet af nye klamydiatilfælde svinger stort mellem de enkelte kommuner.

Kolding Kommune har indtaget førstepladsen med 31,6 klamydiatilfælde pr. 1000 unge i aldersgruppen 15-29 årige, tæt efterfulgt af både Aalborg, Frederiksberg og Gentofte. Hovedstaden kommer ind på en 7. plads, mens Aarhus ligger på en 9. plads og Odense på 13. plads. De kommuner med færrest tilfælde er Lemvig og Middelfart. Her blev der kun registreret 14,8 tilfælde pr. 1000 unge i alderen 15-29 år. 

Det er dog ikke nødvendigvis en dårlig ting, når en kommune har en stor andel af unge, der er diagnosticeret med klamydia. 

"Det kan jo være udtryk for, at der er gjort en ekstra indsats for at få flere unge testet for klamydia, og jo flere man tester, des flere finder man. Desværre er det jo sådan, at en stor del af de smittede ikke mærker symptomer", siger Cecilie Andersen, projektleder i Sundhedsstyrelsen, og tilføjer: "Men hvis en stor andel af unge diagnosticeret med klamydia ikke skyldes, at flere er testet, eller at man har gjort en stor indsats for at få flere testet, kan det tyde på, at der er et stigende smittetryk. Så det er op til de enkelte kommuner at vurdere, hvad tallene er udtryk for". 

Overordnet tyder tallene på, at der fortsat er behov for at sætte fokus på kondombrug, test og behandling for klamydia samt på opsporing af eventuelle smittede partnere. Da de fleste tilfælde af klamydia optræder uden symptomer, er det vigtigt, at man bliver testet, hvis man har udsat sig selv for smitterisiko ved at have ubeskyttet sex med en ny partner. 

"Klamydia kan forebygges ved at bruge kondom, og derfor går vi ud med en kampagne i denne uge, der opfordrer unge til at bruge kondom, særligt når de er sammen med en ny partner. Derudover gør vi dem opmærksomme på de mulige konsekvenser ved at få klamydia og opfordre til at blive testet og behandlet, hvis man har mistanke om at være smittet", siger Cecilie Andersen.

Ubehandlet klamydia kan medføre:

  • Nedsat fertilitet og ufrivillig barnløshed 
  • Graviditet uden for livmoderen
  • Kroniske underlivssmerter hos kvinder
  • Betændelse i bitestikler blandt mænd

Sundhedsstyrelsens opgørelse over andelen af unge, der er testet positive i de enkelte kommuner

Hjemmesiden www.paspåhinanden.dk