xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Mere tværfagligt samarbejde og fokus på kompetence­udvikling på allergiområdet

Regionerne kan styrke allergiområdet ved at skabe gode rammer for tværfaglige allergicentre og ved at prioritere efteruddannelsen af læger og andet sundhedspersonale på allergiområdet.

01 FEB 2017

I løbet af de senere år er der set en markant stigning i antallet af patienter, der er blevet undersøgt og behandlet for allergiske sygdomme på landets sygehuse. Der er dog samtidig forskelle mellem regionerne, og der er udfordringer med at rekruttere speciallæger til allergiområdet.

Sundhedsstyrelsen har derfor foretaget et såkaldt ”servicetjek” på området med fokus på aktivitet, organisering og kompetencer inden for allergiområdet.

Servicetjekket har vist, at der ikke har været nok fokus på efteruddannelse af speciallæger indenfor allergiområdet, efter at grenspecialet blev nedlagt. Derfor foreslår vi også, at der kommer et øget fokus på kompetencer og uddannelse i allergisygdomme blandt læger, siger direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm.

Resultaterne af det såkaldte ”servicetjek” kan man læse i en ny rapport, ”Status på allergiområdet”. I rapporten opstiller Sundhedsstyrelsen en række forslag til, hvordan man bedst understøtter et ensartet tilbud om diagnostik og behandling til patienter med allergiske sygdomme i hele landet.

Bedre tilbud om uddannelse er som nævnt et af forslagene. Men regionerne kan også løfte sit tilbud til patienter med allergisygdomme ved at se på den måde, de organiserer deres behandlingstilbud på. Sundhedsstyrelsen foreslår, at den specialiserede udredning og behandling af allergipatienter i sygehusvæsenet fremover foregår i et tværfagligt set-up, for eksempel på særlige allergicentre.

Det vil medføre mere effektive patientforløb og ligger desuden godt i tråd med patienternes ønsker, som handler om nem og hurtig adgang til kompetent udredning, behandling og rådgivning.

Status på allergiområdet - rapportering til Sundheds- og Ældreministeriet