xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Hvad er den gode overgang fra arbejde til pension?

Ny rapport undersøger, hvordan de ældre opfatter overgangen fra arbejde til pension, og hvad der kan gøre overgangen bedre

08 FEB 2019

Ny rapport undersøger, hvordan de ældre opfatter overgangen fra arbejde til pension, og hvad der kan gøre overgangen bedre

”Mine tidligere kolleger mener, at jeg er så heldig, fordi jeg ikke behøver at stå op om morgenen mere. Men jeg savner faktisk mit job og alt det, mit arbejde gav mig. Jeg har lyst til at sige til dem, at det faktisk ikke er særlig rart ikke at have noget at stå op til, men det kan man jo ikke.” 

Sådan lyder det fra en pensioneret konsulent, der sammen med en række andre ældre borgere har givet interview til rapporten ”Analyse af overgangen fra arbejdsliv til pensionistliv”. Rapporten viser, at det kan være sværere, end man forestiller sig at gå fra en hverdag som arbejdende til en tilværelse som pensionist. Og der er ikke kun ét svar på, hvordan den gode overgang til pensionistlivet ser ud. 

”Ifølge rapporten oplever flere af de ældre, at omgivelserne har en forestilling om livet som pensionist som ”en ferie, der aldrig slutter”. Der er en forventning om, at pensionisttilværelsen udelukkende er et frirum, hvor man kan dyrke sine interesser og ”slippe for” at arbejde, siger sektionsleder i Sundhedsstyrelsen Line Raahauge Hvass og tilføjer:

”Men for de fleste ældre i rapporten er det ikke kun positivt at forlade arbejdsmarkedet. Det vil vi tage med i vores arbejde med at etablere initiativet ”Partnerskaber om den gode overgang til livet uden for arbejdsmarkedet” i 2019. Et projekt, som netop har fokus på det her område” 

Frivilligt arbejde og tid til familien

Analysen bygger primært på 18 interviews med borgere med vidt forskellige jobs, uddannelser, vilkår og ønsker, som netop er gået på pension eller snart gør det. På trods af forskellighederne er der en række ting, der går igen, når borgerne fortæller, hvad der er vigtigt for at få en god start på pensionistlivet.  

”For de fleste er det vigtigt, at man forbereder sig godt og har undersøgt mulighederne for at engagere sig i frivilligt arbejde og sociale fællesskaber, så man stadig har en hverdag at stå op til, når man stopper med at arbejde, ” siger Line Raahauge Hvass. 

Derudover fortællerne borgerne, at det er vigtigt for dem at bruge tid på familien, at have styr på økonomien og at få dyrket motion. Og så viser rapporten, at det er afgørende, at overgangen sker på en værdig måde, og at man selv kan påvirke, hvornår og hvordan det sker.

Analysen bygger også på litteratur og interviews med en række kommuner, organisationer og foreninger. De peger på en række forslag til, hvordan man kan gøre overgangen bedre. De nævner blandt andet, at man kan fremme et realistisk billede af, hvad overgangen til og livet som pensionist indebærer.