xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Supplerende indberetninger til de maksimale ventetider for april 2018

Regionerne har meldt ind, hvor mange kræftpatienter, der valgte at vente længere på en tid til at blive udredt eller behandlet på deres primære sygehus. Undersøgelsen er foretaget blandt patienter med udvalgte, tidskritiske kræftformer. I alt har 6 patienter valgt at vente i april måned.

11 JUN 2018

Regionerne har meldt ind, hvor mange kræftpatienter der valgte at vente længere på en tid til at blive udredt eller behandlet på deres primære sygehus. Undersøgelsen er foretaget blandt patienter med udvalgte, tidskritiske kræftformer. I alt har 6 patienter valgt at vente i april måned.

Sundhedsministeren har besluttet, at regionerne til og med juni 2018 skal melde ind til Sundhedsstyrelsen, hvor mange patienter inden for udvalgte kræftformer der valgte at vente længere på en tid til udredning eller behandling på deres primære sygehus i stedet for at tage mod et tilbud på et andet sygehus.

Sundhedsstyrelsen har modtaget 6 supplerende indberetninger fra regionerne for april 2018. De fordeler sig sådan:

 

Kræft i bugspytkirtlen

Lungekræft

 

Ventetid til operation efter afsluttet udredning

Ventetid til udredning ved mistanke om kræft

Ventetid til operation fra afsluttet udredning

Region Hovedstaden

6

-

-

 

De 6 patienter valgte at vente henholdsvis 2, 6, 12, 13, 13 og 14 dage længere, end de maksimale ventetider foreskriver. Bekendtgørelsen om maksimale ventetider på kræftområdet foreskriver, at der maksimalt må gå 28 dage fra den dag, sygehuset har modtaget henvisning til behandling til den dato, sygehuset har tilbudt at foretage operationen. Det betyder, at fire patienter har ventet 40 dage eller mere på operation efter, at de er blevet henvist til operation for kræft i bugspytkirtlen.

”Desværre viser det sig, at Region Hovedstaden fortsat ikke har formået at opbygge den tilstrækkelige kapacitet til at behandle patienter med kræft i bugspytkirtlen. Det er lang tid at vente 40 dage på behandling, efter man er henvist til behandling, og særligt når der er tale om kræft i bugspytkirtlen. Der er tale om forholdsvis få patienter med en alvorlig kræftform. Regionen bør kunne løse deres kapacitetsproblem”, siger enhedschef Janet Samuel i Sundhedsstyrelsen.

Region Hovedstaden har oplyst, at den nylig opbyggede operationsstue er klar som forventet. De oplever dog fortsat udfordringer med mangel på operationssygeplejersker. Yderligere oplyser Region Hovedstaden, at der er stor ledelsesmæssig opmærksomhed på at få det løst, og at der arbejdes på både at fastholde personalet samt at ansætte andre faggrupper til at aflaste operationspersonalet.

”Vi forventer, at regionerne hjælper hinanden med at få disse patienter hurtigt frem til operation. Det nationale netværk for kræft i bugspytkirtlen, som regionerne har etableret, bør netop kunne sikre, at patienter bliver opereret, selvom en enkelt region i en periode har kapacitetsproblemer. Vi forventer, at regionerne står sammen og fjerner de sidste barrierer, der måtte være, for et effektivt nationalt samarbejde om operation af patienter med kræft i bugspytkirtlen” siger Janet Samuel.

Regionerne er gået sammen i tværregionale netværk, der skal løse kapacitetsudfordringer for udvalgte kræftformer. Sundhedsstyrelsen forventer, at regionerne gennem disse netværk få løst det samlede kapacitetsproblem.

Information og oversigt over de supplerende indberetninger på Sundhedsstyrelsens hjemmeside

Om de supplerende indberetninger

Sundhedsministeren indførte fra d. 1. oktober 2017 en supplerende indberetningspligt til de maksimale ventetider. Med de supplerende indberetninger oplyser regionerne om tilfælde for udvalgte kræftformer, hvor patienter har valgt at vente længere, end de maksimale ventetider foreskriver. Modsat indberetninger vedrørende de maksimale ventetider er der ikke tale om lovoverskridelser ved supplerende indberetninger.