xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

En række NSAID’s rekommanderes til behandling af primær dysmenoré

Den Nationale Rekommandationsliste (NRL) rekommanderer NSAID’s, fx ibuprofen og naproxen, til behandling af primær dysmenoré (menstruationssmerter), da lægemidlerne giver en klinisk relevant smertelindring.

19 NOV 2018

Den Nationale Rekommandationsliste (NRL) rekommanderer NSAID’s, fx ibuprofen og naproxen, til behandling af primær dysmenoré (menstruationssmerter), da lægemidlerne giver en klinisk relevant smertelindring. Paracetamol og kombinationspræparater, fx paracetamol i kombination med kodein, rekommanderes enten ikke eller kun i særlige tilfælde, da evidensen for effekt er sparsom.

 

Den Nationale Rekommandationsliste (NRL) støtter alment praktiserende læger i valget mellem tilgængelige lægemidler inden for en defineret lægemiddelgruppe og til en udvalgt patientgruppe. IRF i Sundhedsstyrelsen udarbejder rekommandationerne i samarbejde med specialistgruppe.

 I baggrundsnotatet for primær dysmenoré indgår følgende lægemiddelgrupper:

  1. Paracetamol
  2. Non-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID)
  3. Kombinationspræparat med acetylsalicylsyre og caffein
  4. Kombinationspræparat med acetylsalicylsyre, kodein og magnesiumoxid
  5. Kombinationspræparat med kodein og paracetamol
  6. Kombinationspræparat med paracetamol og caffein 

Hormonale antikonceptiva (p-piller) indgår ikke i baggrundsnotatet. Hormonale antikonceptiva kan supplere eller erstatte smertebehandlingen af primær dysmenoré, hvis kvinden ikke har ønske om graviditet.

Baggrundsnotatet anbefaler desuden, at non-farmakologiske tiltag som eksempelvis brug af varmepude bør være en del af behandlingen af primær dysmenoré.

Links

Baggrundsnotat for primær dysmenoré

Øvrige baggrundsnotater som del af NRL