xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Yderligere overskridelser af de maksimale ventetider

Sundhedsstyrelsen har i dag modtaget en indberetning fra Region Hovedstaden om yderligere 13 overskridelser af de maksimale ventetider i maj 2017.

30 JUN 2017

Sundhedsstyrelsen har i dag modtaget en indberetning fra Region Hovedstaden om yderligere 13 overskridelser af de maksimale ventetider i maj 2017.

Den nye indberetning kommer kun få dage efter, at Region Hovedstaden meddelte, at der i maj har været 26 overskridelser af de maksimale ventetider. De 13 yderligere overskridelser er fundet i forbindelse med, at Rigshospitalet har foretaget en gennemgang af procedurer vedrørende maksimale ventetider i alle klinikker.

Region Hovedstaden oplyser, at overskridelsen for den ene patient vedrører tilbud om forundersøgelse i forbindelse med kræft i skjoldbruskkirtlen. Patienten fik tilbudt en tid 5 dage for sent. Regionen oplyser, at overskridelsen af den maksimale ventetid skyldes kapacitetsudfordringer i forbindelse med samtidig ferie og ekstraordinært mange henviste patienter. Region Hovedstaden oplyser, at afdelingen med henblik på at imødegå denne udfordring indkaldte yderligere personale samt åbnede flere stuer.

Regionen oplyser endvidere, at overskridelserne for 8 patienter vedrører tilbud om forundersøgelse for modermærkekræft. Patienterne fik tilbudt en tid mellem 1 og 8 dage for sent. Derudover er der sket én overskridelse i forbindelse med tilbud om behandling af modermærkekræft. Patienten fik tilbudt en tid 15 dage for sent. Region Hovedstaden oplyser, at overskridelserne skyldes kapacitetsudfordringer.

Regionen oplyser derudover, at overskridelserne for 3 patienter vedrører tilbud om behandling af kræft i ydre kvindelige kønsorganer. Patienterne fik tilbudt en tid mellem 6 og 10 dage for sent. Region Hovedstaden oplyser, at overskridelserne skyldes kapacitetsudfordringer.

Sundhedsstyrelsen ser med stor alvor på de nye overskridelser.

”Det er selvfølgelig dybt beklageligt, at Region Hovedstaden bare få dage efter deres seneste indberetning om overskridelser af ventetiderne har fundet, at der er tale om yderligere 13 overskridelser. Vi har bedt regionen om en supplerende redegørelse, og vi har stort behov for at blive betrygget i, at regionen har procedurer, der sikrer, at de fremover overholder bekendtgørelsen om maksimale ventetider. I den forbindelse er det vigtigt for os at få præciseret, hvordan man vil sikre, at patienterne er orienteret om deres rettigheder til at blive henvist til andre sygehuse", siger enhedschef Janet Samuel, Sundhedsstyrelsen.

Reglerne siger, at regionen skal tilbyde en dato for forundersøgelse senest 14 dage efter, at der er opstået mistanke om kræft. Derudover skal regionen tilbyde tid til behandling senest 14 dage efter patienten har givet samtykke til behandlingstilbud og senest 28 dage fra den dato sygehuset har modtaget henvisning til behandling. Hvis regionen ikke kan det, skal patienten have tilbud om henvisning til en forundersøgelse eller behandling på et sygehus i en anden region, et privat sygehus her i landet eller et sygehus i udlandet, som kan tilbyde behandlingen inden for den fastsatte maksimale ventetid.

Sundhedsministeriet indførte fra den 1. februar 2012 skærpede krav til regionernes indberetning om overholdelse af bekendtgørelsen om maksimale ventetider. Kravene indebærer, at regionerne hver måned skal oplyse Sundhedsstyrelsen om, hvorvidt de har overholdt reglerne om de maksimale ventetider i forhold til de konkrete patienter, der er blevet henvist til undersøgelse og behandling.