xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Ny retningslinje om kronisk ødem i høring

Kronisk ødem i underekstremiteterne er en tilstand af væskeophobning i benene og er et hyppigt sundhedsfagligt problem, specielt blandt ældre. Patienter med kronisk ødem kan opleve både fysiske, psykiske og sociale komplikationer.

09 MAJ 2017

Kronisk ødem i underekstremiteterne er en tilstand af væskeophobning i benene og er et hyppigt sundhedsfagligt problem, specielt blandt ældre. Patienter med kronisk ødem kan opleve både fysiske, psykiske og sociale komplikationer. Kronisk ødem øger bl.a. risikoen for infektioner og bensår. Ved udvikling af bensår er der høj risiko for tilbagevendende sårdannelse, og behandling af kroniske bensår er en ressourcekrævende behandling.

Kronisk ødem er som regel en komplikation til anden sygdom, og patienterne bliver behandlet i mange specialer og både i regionalt og kommunalt regi. Der er enighed om, at kompression er det vigtigste element i behandling af kronisk ødem, men vi mangler forskningsbaseret viden om, hvilken effekt behandlingen har.

”I arbejdsgruppen bag retningslinjen er der en oplevelse af, at der er stor forskel på, hvilke tilbud om behandling patienterne får lokalt, og der er behov for fokus på, hvilken behandling der virker for denne patientgruppe”, siger formand for arbejdsgruppen i Sundhedsstyrelsen, Karen Geismar. 

Derfor sender Sundhedsstyrelsen i dag en ny national klinisk retningslinje for behandling af kronisk ødem i underekstremiteterne i høring.

Den nye retningslinje har primært fokus på kompression og anbefaler overordnet set behandling med kompressionsbandager til ødemet er reduceret og eventuelle sår er helet. Kompressionsstrømper anbefales til efterbehandling.

Formålet med retningslinjen er at give vidensbaserede nationale anbefalinger til behandling af kronisk ødem i benene og støtte en mere ensartet behandling over hele landet.

Retningslinjen er i høring frem til den 30. maj 2017 kl. 12. Se høringsmaterialet på høringsportalen