xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Høring: Vejledning i hvordan læger skal ordinere afhængighedsskabende lægemidler

Sundhedsstyrelsen har opdateret vejledningen om ordination af afhængighedsskabende lægemidler. Vejledningen indeholder ikke længere blandt andet helbredskrav til kørekort i forbindelse med brug af lægemidlerne.

16 NOV 2017

Sundhedsstyrelsen har opdateret vejledningen om ordination af afhængighedsskabende lægemidler. Vejledningen indeholder ikke længere blandt andet helbredskrav til kørekort i forbindelse med brug af lægemidlerne.

Sundhedsstyrelsen sender nu en revideret version af vejledningen om ordination af afhængighedsskabende lægemidler i høring. Det skyldes blandt andet, at ansvaret for at præcisere de krav til omhu og samvittighedsfuldhed, som læger bør udvise ved vurdering af spørgsmål om helbred og bilkørsel, er overgået til Styrelsen for Patientsikkerhed. Vejledningen omhandler derfor kun Sundhedsstyrelsens område, mens information om blandt andet lægeligt kørselsforbud står beskrevet i vejledning nr. 9693 af 31/07/2017 om helbredskrav til kørekort. 

”Vejledningens fokus er fortsat at fastsætte rammerne for en hensigtsmæssig brug af afhængighedsskabende lægemidler, så patienter kun bliver behandlet med dem, så længe behandlingen er velbegrundet, og så længe den effekt, behandlingen har på patientens sygdom, opvejer de bivirkninger, som lægemidlerne har. Det gælder her især lægemidlernes afhængigheds- og misbrugspotentiale, men der kan også forekomme forgiftning”, siger afdelingslæge Gry St-Martin.

Vejledningen rådgiver lægerne om rammerne for ordination 

Brugen af afhængighedsskabende lægemidler kan, som navnet siger, medføre afhængighed og misbrug, som kan have psykiske, fysiske og sociale konsekvenser for den enkelte patient. 

Det centrale i behandlingen med lægemidlerne er derfor, at der er en regelmæssig kontakt mellem patienten og den behandlende læge, samt en individuelt fastlagt behandlingsplan. Dermed kan lægen i dialog med patienten løbende vurdere, om der fortsat er behov for behandlingen (indikation), og om der er bivirkninger.

”Som udgangspunkt bør lægemidlerne, som er omfattet af denne vejledning, ikke være førstevalg, hvis der er andre behandlingsmuligheder. Den løbende vurdering af den enkelte patients behov er vigtig, fordi der kan ske ændringer i den tilstand, som er baggrunden for behandlingen. Det er der derfor lagt stor vægt på i vejledningen”, siger afdelingslæge Gry St-Martin.

Vejledningen angiver rammerne for behandlingen, men er ikke en behandlingsvejledning for de enkelte lægemidler eller specifikke tilstande. Derfor er de generelle forhold udbygget og præciseret i vejledningen, mens de afsnit, der omhandler de enkelte lægemiddelgrupper, er revideret, og som udgangspunkt er der ikke givet eksempler på doseringsanvisninger eller lignede.

Høringsudgaven og høringsbrev kan ses på Høringsportalen

Frist for høringssvar er 11. januar 2018.