xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Debat: Skal vi fortsat opdele i fysiske og psykiske lidelser?

Kan sundhedsvæsenet tænke bredere og se på det hele menneske i stedet for at dele lidelser op i enten fysiske eller psykiske? Det kaster en debat på Folkemødet lys over.

14 JUN 2017

Kan sundhedsvæsenet tænke bredere og se på det hele menneske i stedet for at dele lidelser op i enten fysiske eller psykiske? Det kaster en debat på Folkemødet lys over.

I debatten vil Per Fink, klinisk professor i Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser, Christian Juul Busch, hospitalspræst ved Rigshospitalet, en tidligere patient med funktionelle lidelser Michael Lassen, og sektionsleder Ane Bonnerup Vind fra Sundhedsstyrelsen deltage.

”Emnet er vigtigt for os at debattere, for vi oplever patienter, der bliver stigmatiseret og kommer i klemme i systemet. Vi vil gerne inspirere til en debat om, hvorvidt vi skal tænke vores sundhedssystem helt anderledes i fremtiden og for eksempel organisere det tværfaglige samarbejde på nye måder. Vi håber på at kunne få nogle nye input og ny inspiration til, hvordan vi fremadrettet kan favne patienterne på nye måder. ”siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen og ordstyrer for debatten.

Jagten på den rigtige diagnose

For mange patienter er det vigtigt at få en præcis diagnose, så de kan passe ned i diagnosesystemets kasseopdeling af lidelser. Men visse diagnoser er mere eftertragtede end andre. Myter om psykiske lidelser er der mange af, og for nogle patienter kan det opleves som et tabu at få konstateret en psykisk lidelse. 

Mange patienter foretrækker at få en fysisk diagnose, fordi den er mere håndgribelig, eller dermed lettere at forholde sig til, for både patienten og for lægen. På samme måde kan det være svært at få en diagnose som funktionel lidelse, fordi det at fejle noget, som hverken er placeret under det fysiske eller psykiske, kan være forbundet med en følelse af usikkerhed. 

”Vi er nødt til at møde mennesker, der hvor de er. Vi er som læger uddannet til teoretikere, men vi er nødt til at se ud over det og tage udgangspunkt i det enkelte menneskes behov for behandling,” fortæller Per Fink, der gennem arbejdet med patienter med funktionelle lidelser har set, hvor svært det kan være for en patient ikke at passe ind i systemet. 

Gå ind ad samme dør på hospitalet

Det kan være svært at være patient, hvis man lider af en sygdom, som både har psykiske og fysiske symptomer. Med de danske hospitalers skarpe opdeling af psykiske og somatiske sygdomme mener hospitalspræst Christian Juul Busch, at afstanden mellem systemet og patienten er yderligere forstærket.

”Patienter burde gå ind ad den samme dør, uanset om de har psykiske eller fysiske problemstillinger: for mennesket er ikke opdelt. Patienter, som fx får konstateret kræft, er i et eksistentielt chok. Der er brug for også at hjælpe de patienter med at genfinde det sikkerhedsgrundlag, som, de føler, er blevet revet væk under dem, ”fortæller Christian Juul Busch. 

Debatten finder sted lørdag den. 17. juni kl 15-15.45 i eventteltet B1 på Brandstationen, og er en af Sundhedsstyrelsens to store debatter.