xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
Viden om værdighed

Case: Digitalt samarbejde og nærvær i Frederiksberg Kommune

Frederiksberg Kommune iværksatte i 2021 projektet og app’en "Min Dialog" med det formål at styrke samarbejdet mellem kommunen, borgere og deres pårørende inden for hjemmepleje, sygepleje, genoptræning og plejecentre.

Opdateret 31 OKT 2024

Med projekt ”Min Dialog” ville Frederiksberg Kommune skabe et tættere samarbejde med borgere og deres pårørende og styrke selvbestemmelse, frihed og tryghed ved at inddrage dem aktivt i deres eget sundheds- og omsorgsforløb. Den første version af app’en Min Dialog er blevet anvendt siden maj 2021, og med lanceringen af version 2 i slutningen af 2022 kunne borgere og pårørende drage fordel af flere funktioner, herunder:

  • Se og aflyse aftaler med kommunen
  • Få overblik over lokale aktiviteter og tilbud i kommunen
  • Skrive beskeder til deres kontaktpersoner i kommunen
  • Give pårørende fuldmagt til at tilgå borgerens profil
  • Afholde videomøder med medarbejdere
  • Få adgang til centrale dele af egen journaldata

Inddragelse af civilsamfund og pårørende
Min Dialog fokuserer på at integrere civilsamfundet, lokale aktivitetstilbud og pårørende som aktive samarbejdspartnere for de fagprofessionelle, med det formål at levere helhedsorienteret pleje med høj grad af omsorg og nærvær.

Projektet arbejdede inden for tre værdimål for borgerne:

  1. Min planlægning - større fleksibilitet og overblik
  2. Mine kontakter - adgang til viden og nye dialogmuligheder
  3. Mit netværk - viden om og adgang til fællesskaber i lokalsamfundet

Kompetenceudvikling af medarbejdere og ledere
For at sikre succes med Min Dialog version 2 fokuserede Frederiksberg Kommune på at klæde medarbejderne godt på til de ændrede arbejdsgange og behov. For at sikre at medarbejderne var trygge ved app’en, blev der udviklet både en online træningsplatform og et ledelseskatalog, der understøttede lokale ledere i implementeringen af træningsforløbene. Målet var at sikre værdi for borgere og pårørende samt at skabe tryghed blandt medarbejderne i mødet med borgerne på nye måder.

Fra projekt til værdi for borgere og kommune
Implementeringen af app’en krævede kommunikation og medarbejderinvolvering. For at gøre app’ens værdi mere konkret og målbar, brød man projektets mål ned i konkrete resultater. Dette indebar en klar definition af ønskede gevinster og forståelse for, hvordan medarbejderne skal handle for at opnå dem.
Der blev lavet et gevinstdiagram, som blev brugt som metode til at kortlægge afhængigheder mellem projektets mål, leverancer, kompetenceudvikling, adfærdsændringer og ønskede resultater. Se gevinstdiagrammet nedenfor. 

Gevinstdiagram

Gode råd fra Frederiksberg Kommune

  1. Det er urealistisk at realisere samtlige gevinster med det samme, da en ny teknologi rummer mange forandringer i arbejdsgange og -kultur. Det kræver en overgangsperiode, før det fulde potentiale kan ses udfolde sig. Det vil derfor være vigtigt løbende at have fokus på implementering og opfølgning.
  2. Der er ingen smutveje til en vellykket implementering, og der har derfor gennem dette projekt været et vedvarende fokus på at få de planlagte gevinster indfriet.